Alles wat u moet weten over vloerbekleding

Op zoek naar vloerbekleding voor uw renovatie of nieuwbouwproject? Dan hebt u de keuze uit harde of soepele vloerbekleding. Denk goed na over uw keuze, want de twee hebben heel wat verschillen. Lees snel verder en ontdek er alles over.

Soepele vloerbekleding of harde vloerbekleding?

Binnen de algemene term vloerbekleding maken we een onderscheid tussen harde en soepele vloeren. Daarbij omvatten harde vloeren alle vloerbedekkingen die niet buigbaar zijn of meegeven wanneer u erover loopt. Ze zijn robuust en slijtvast dankzij hun harde, gladde oppervlak. Parket, laminaat en tegels zijn voorbeelden van harde vloeren. Soepele vloeren kenmerken zich dan weer door hun sterke elasticiteit. De vloer geeft mee als u erop loopt, waardoor het geluid van voetstappen gedempt wordt.

U weet nu wat de verschillen tussen beide vloeren zijn. Maar wat zijn de voornaamste redenen om voor de ene of de andere vloerbekleding te gaan?

  • Het contactgeluid: op harde vloeren is contact hoorbaarder dan op soepele vloeren.
  • De legmethode: flexibele vloeren zijn beter geschikt voor renovaties, omdat ze vaak direct op de oude vloer gelegd kunnen worden.
  • Gebruik van de kamer: in ruimtes waar veel volk over de vloer komt, moet u extra goed nadenken over het type vloerbekleding. De vloer moet immers bestand zijn tegen slijtage door de vele schoenen die passeren en de veelvuldige reiniging.

Verschillende types soepele vloeren op een rijtje

De specialiteit van De Roo? Soepele vloeren. Goed nieuws voor u, want we hebben tal van soepele vloeren in ons aanbod. Welke het best bij u past, hangt volledig af van uw voorkeuren en behoeftes. We zetten van elk type soepele vloerbekleding de voornaamste kenmerken op een rijtje.

Tapijt

Geen andere vloerbekleding is warmer en zachter dan tapijt. Ook qua akoestiek is tapijt een uitstekende optie, voetstappen worden immers erg goed gedempt. Een groot nadeel is de hygiëne, tapijten zijn lastig om schoon te krijgen. De laatste jaren hebben producenten echter serieuze stappen gezet. Heel wat tapijten houden tegenwoordig vuil en bacteriën vast tot u er met de stofzuiger overgaat. Tapijten worden vastgelijmd aan de vloer, wat de plaatsing erg arbeidsintensief maakt. Een goede voorbereiding van de vloer is ook erg belangrijk.

Pvc of vinyl

Vloeren van pvc of vinyl zijn een uitstekend alternatief voor laminaat. Ze zijn contactgeluiddempend en voelen warm aan uw voeten aan. Tegenwoordig zijn de materialen in erg uiteenlopende designs voorhanden. Denk bijvoorbeeld aan pvc of vinyl in een hout- of natuursteenlook. Het materiaal is sterker dan linoleum, maar door de weekmakers minder goed voor het milieu. Pluspunten zijn dat een pvc of vinylvloer makkelijk te onderhouden en slijtbestendig is. Een vloer van pvc of vinyl kan trouwens verlijmd of zwevend geplaatst worden. De materialen zijn direct van de rol of in een handige klik-variant verkrijgbaar.

Linoleum

Een linoleum vloer is in tegenstelling tot andere soepele vloeren natuurlijk, uiterst duurzaam en recycleerbaar. Omdat een linoleum vloer geluid en trillingen dempt en slijtvast is, is ze ideaal voor kantoren, ziekenhuizen en openbare ruimtes. Het is bovendien een hygiënisch alternatief voor tapijten, want linoleum stoot stof af. Net zoals pvc of vinyl heeft linoleum eindeloos veel designs. Linoleum vloeren worden volledig verlijmd. Het is daarbij wel noodzakelijk dat de ondergrond vlak, schoon en sterk is.

De Roo: specialist in soepele vloeren

Bij De Roo hebben we een uitgebreid aanbod aan soepele vloeren. We luisteren naar uw noden en wensen en geven u advies op maat. Daarbij houden we rekening met eventuele allergieën en vragen we u naar de gewenste akoestiek. Zo kunnen we vloerbekleding voorstellen die 100% bij u past. We werken met verschillende leveranciers samen, zodat we u stalen in tal van materialen en kleuren kunnen voorstellen. U kunt uw favoriete stalen trouwens gerust mee naar huis nemen om ze in uw interieur met elkaar te vergelijken.

Eens u uw keuze hebt gemaakt, is het zaak om de vloer door ervaren vakmensen te laten plaatsen. En ook daarvoor kunt u bij De Roo terecht. We halen de oude vloerbekleding er voor u uit en plaatsen de nieuwe nauwgezet en zorgvuldig. Neem ook gerust contact met ons op als u twijfelt of uw huidige vloerbekleding niet gewoon te repareren valt.